Aankoop
Een huis aankopen samen met mij?
Vaak weet je het direct als je ergens binnenkomt, dit is het huis waar jij jezelf wel ziet wonen. Maar voordat je ergens binnen kan kijken, moet je het vaak doen met een beschrijving van de makelaar. Of als je geluk hebt een aantal foto’s.
In deze krappe markt worden veel huizen namelijk al verkocht voordat ze online staan. Een huis kopen in een overspannen markt kan dus alleen maar door een makelaar die met z’n neus bovenop de markt zit en die daarvoor de tijd heeft.
Kantoren doen je graag geloven dat ze die tijd beschikbaar hebben. Echter hoor ik vaak dat het na het zetten van de handtekening die aankoopbegeleiding enorm tegenvalt.
Dat heeft te maken met het gebrek aan aandacht en snel willen ‘scoren’.
Je huis verkopen met een zelfstandig makelaar
Aandacht is tegenwoordig geen vanzelfsprekendheid meer in de makelaarsbranche. Dat is de reden dat ik me jaren geleden heb losgetrokken van kantoren en voor mezelf ben begonnen. Ik was klaar met het ‘doorschuiven’ van woningen en wilde aandacht weer op de eerste plek zetten. Dat is waar ik zelf mijn voldoening uit haal en dat is wat ervoor zorgt dat jij weloverwogen keuzes maakt.
En dat is een hele andere aanpak dan even snel ‘scoren’.
Wat is mijn werkwijze?
1. Kennismaken
Allereerst wil ik jou leren kennen om al jouw wensen en eisen te weten. Na onze persoonlijke kennismaking breng ik je in contact met een financieel adviseur. Voordat je op huizen kunt reageren is het namelijk belangrijk om te weten wat je kunt lenen en hoe hoog jouw budget is.
Als ik weet wat jouw wensen en eisen zijn, en wat er financieel mogelijk is, ga ik een aankoopplan maken. Daarna begint de zoektocht! Ik zal je regelmatig huizen toesturen, maar huizen die je zelf vindt, zullen wij ook samen bekijken en beoordelen.
2. Bezichtigen
Heb je een huis gevonden en ben je nieuwsgierig? Je kan zelf een afspraak maken, maar ik kan dit ook voor je doen. Doe je zelf liever de eerste bezichtiging om een goede indruk te krijgen, geen probleem. Bevalt het huis, dan zal ik de dossierstukken opvragen, beoordelen en een afspraak maken om langs te gaan.
Als koper heb je een onderzoeksplicht. Als jouw makelaar kijk ik daarom samen met jou kritisch en adviseer je waar nodig over gebreken, zodat ik je kan behoeden voor teleurstellingen en risico’s.
3. Scherp onderhandelen
Onderhandelen is iets wat vrijwel iedereen dagelijks doet. Wat gaan we eten? Waar gaan we naartoe en kunnen we niet beter een uur eerder vertrekken? Maar slechts een handjevol mensen onderhandelt ook dagelijks over grote bedragen. Gelukkig hoef je dat met mijn hulp niet zelf te doen.
Ik onderhandel dagelijks over grote bedragen, voorwaarden en over alles wat komt kijken bij de koop van een huis. En als register-makelaar en register-taxateur ben ik goed op de hoogte van de prijzen waardoor ik een passend en realistisch voorstel kan uitbrengen.
4. Handen schudden
Als er een akkoord is bereikt, kunnen we de handen schudden! Goed nieuws! Ik zal gegevens uitwisselen met de verkopend makelaar om het concept van de koopovereenkomst op te maken. Ik behartigen jouw belangen, dus let ik goed op fysieke, technische en juridische valkuilen. Het concept zal ik met je doornemen om er voor te zorgen dat je volledig op de hoogte van het document waarvoor je tekent. Na het ondertekenen wordt de koopovereenkomst naar de notaris gestuurd. Daarnaast zal je financieel adviseur deze nodig hebben voor de financieringsaanvraag.
5. Eindinspectie + notaris
De laatste stap voordat je de trotse eigenaar wordt, is de eindinspectie van de woning. Dit doen we voorafgaand aan het bezoek aan de notaris. We kijken of alles volgens afspraak is opgeleverd zoals in de koopovereenkomst en lijst van zaken is opgenomen. Er zal een inspectierapport opgemaakt worden met onder andere de meterstanden. Hierna is het moment om de leveringsakte bij de notaris te gaan tekenen en de sleutels in ontvangst te nemen!
Het is gelukt!
Gefeliciteerd met je aankoop!