-
Wanneer is de (ver)koop definitief
In het koopcontract zijn beide partijen de prijs en ontbindende voorwaarden overeengekomen. Zodra de bedenktijd en alle ontbindende voorwaarden zijn uitgewerkt dan is de koop definitief. Vaak is de hypotheek dan ook rond en is het wachten tot de overdrachtsdatum.
-
Wettelijke bedenktijd, hoe zit dat?
Zodra je als koper de koopakte hebt ondertekend dan heb je nog drie dagen de tijd om zonder opgaaf van reden de koop te ontbinden. Let op: dit geldt alleen voor particuliere kopers, maar niet voor personen die handelen namens een bedrijf.
-
Wat zijn ontbindende voorwaarden?
Zodra je een voorstel uitbrengt kan je dit doen met diverse voorwaarden. In de praktijk zien wij een "voorbehoud van financiering" en "voorbehoud van bouwtechnische keuring" het meest voorbij komen. Uiteraard geldt er een einddatum die overeengekomen is tussen koper en verkoper. Stel je krijgt binnen de afgesproken termijn de financiering niet rond dan is het mogelijk om te ontbinden. Hetzelfde geldt voor de bouwtechnische keuring indien direct noodzakelijke herstelkosten boven het afgesproken bedrag komen.
-
Meldingsplicht
Als verkoper heb je een meldingsplicht. Dit betekent dat je als verkoper zo goed en volledig mogelijk een potentiële koper moet inlichten over gebreken, erfdienstbaarheden, plichten, maar ook over bijvoorbeeld de buren die een muziekinstrument bespelen. Dit alles zodat een koper daadwerkelijk weet wat hij/zij koopt.
-
Onderzoeksplicht
Als koper heb je een onderzoeksplicht. Dit betekent dat je als koper zo goed mogelijk onderzoek doet naar diverse zaken. Naast de dossierstukken die je ontvangt van de makelaar kan je ook extra vragen stellen aan de makelaar of een bouwkundige keuring uit te laten voeren.
-
Notariskeuze
Zodra je jouw droomhuis hebt aangekocht dan moet de woning gepasseerd worden bij de notaris, maar hoe kies je die nou? Het is verstandig om bij diverse kantoren in de regio een offerte op te vragen. Je kan de offertes nu goed met elkaar vergelijken, waarna je een keuze kan maken. Wij komen regelmatig bij de notaris en kunnen je indien nodig ook adviseren.
-
Hoe moet ik een makelaar kiezen
Bij de aan- of verkoop van een huis is het belangrijk dat je een klik hebt met een makelaar. Dat is de basis voor een prettig contact. Daarnaast adviseren wij om een makelaar in handen te nemen die staat ingeschreven in het register. Hiermee kan de makelaar aantonen dat hij kennis van zaken heeft.
-
Ik wil een woning kopen, wat nu?
Voor je je zoektocht begint is het belangrijk om te weten wat je leencapaciteit bij de bank is. Het is dan ook verstandig om een afspraak te maken bij een financieel adviseur. Wij kunnen een financieel adviseur aanbevelen en in contact brengen.
Zodra je inzichtelijk hebt wat de financiële mogelijkheden zijn, kan je voor jezelf je wensen en eisen op een rijtje zetten. Nu kan je opzoek naar je droomhuis! Is er interesse, kan je een voorstel uitbrengen. Verkopen wij de woning, dan ontvang je een terugkoppeling van ons. Verkoopt een andere makelaar het huis... dan kunnen wij jouw aankoopmakelaar zijn.
-
Is het hoogste bod altijd de koper?
Dat zal je denken, maar dat is niet altijd zo. Naast de hoogte van het voorstel zijn de voorwaarden ook belangrijk. Een verkoper wilt graag zekerheid en kijkt dus naar het complete plaatje. Biedingen bespreken wij graag persoonlijk met je, zodat wij je optimaal kunnen adviseren.
-
Mijn voorstel is geaccepteerd! Wat is de volgende stap?
Dat is leuk nieuws, gefeliciteerd! Zodra jouw voorstel is geaccepteerd zullen we personalia opvragen + een kopie van het identiteitsbewijs. Deze gegevens worden verwerkt in een concept koopovereenkomst en wordt naar verkoper en koper ter controle gestuurd. Bij akkoord, wordt de koopakte ondertekend en naar de notaris gestuurd.
-
Het verschil tussen een taxatie en waardebepaling
Een waardebepaling of verkoopadvies wordt vaak uitgevoerd als je je woning wilt gaan verkopen. De makelaar komt dan vrijblijvend langs om te vertellen over de werkwijze en wat je kan verwachten tijdens dit proces. Vervolgens zal een waardebepaling resulteren in een offerte voor de verkoop waarin de kosten genoteerd staan. Dit document is geen officieel document en kan niet gebruikt worden voor financiële doeleinden zoals een hypotheekaanvraag.
Een taxatie is wel een officieel document dat gebruikt kan worden voor een hypotheekaanvraag. De taxateur komt langs en zal tijdens deze afspraak de woning inspecteren, fotograferen en inmeten. Daarna zal de uitwerking op kantoor plaatsvinden. Zodra het rapport is uitgewerkt wordt deze door het NWWI gevalideerd en toegestuurd naar de opdrachtgever.