Contact opnemen

Wat is een taxateur? Sonny Vastgoed!

Nieuwe Huizen In Nederland

Wat is een taxateur eigenlijk? Een taxateur is een professional die de waarde van je woning inschat.

De taxateur is hiervoor gediplomeerd en taxeert je woning op basis van een erkend validatiesysteem. Uit deze taxatie komt een zogenaamd taxatierapport. Dit rapport geeft inzicht in de geschatte waarde van uw woning. Ook beschrijft het rapport de status van het huis, de energiezuinigheid en benodigde gegevens voor het kadaster.

Wat doet een taxateur precies?

De hoofdverantwoordelijkheid van een taxateur is het bepalen van de waarde van een woning, een gebouw of een perceel. Wat doet een taxateur onder andere? De werkzaamheden van een taxateur houden het volgende in:

  • Het bepalen van de waarde van woningen, gebouwen of stukken grond
  • De ontwikkelingen van de woningmarkt volgen
  • Informeren bij het kadaster
  • Het opstellen van taxatierapporten
  • Het onderhouden van relaties met particulieren en instanties, zoals banken en gemeenten

Taxateurs zijn meestal werkzaam bij makelaarskantoren. Er zijn ook kantoren die gespecialiseerd zijn in het uitvoeren van taxaties.

Taxatie Door Sonny Vastgoed

Hoe verloopt de taxatie van mijn woning?

Gedurende de eerste fase van de taxatie neemt de taxateur zoveel mogelijk informatie over de woning op. Hierbij gaat het bijvoorbeeld over de oppervlakte van de woning, de oppervlakte van de grond en de algemene staat van de woning en het perceel.

De taxateur kijkt naar de indeling, de isolatie, de energiezuinigheid, de materialen en de afwerking. Nadat de taxateur voldoende informatie heeft verzameld, neemt deze de informatie op in het taxatierapport met een onderbouwing van het waardeoordeel. Het taxatierapport wordt vervolgens beoordeeld door het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI).

Vragen over taxaties? Neem contact op!

06 39 42 48 33

Wanneer moet ik een woning laten taxeren?

Bij de aankoop van een woning is een taxatie niet verplicht. Die wordt pas verplicht als je een hypotheek gaat aanvragen.

Voor het aanvragen van een hypotheek is een taxatierapport nodig. Dat rapport moet gevalideerd zijn. De bank wil namelijk graag weten wat het huis waard is voor deze een hypotheek verstrekt.

Voordat je een taxateur inschakelt, is het verstandig om eerst een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Zo weet je zeker dat je geen onverwachte kosten hebt en niet voor verrassingen komt te staan.

Nieuwe Woning Met Sleutel

Waarom moet ik mijn woning laten taxeren?

Het taxatierapport geeft de bank of andere geldverstrekker inzicht in de waarde van jouw woning. Dat gaat dus om het bedrag waarvoor uw woning waarschijnlijk verkocht zal worden.

Dit rapport geeft de geldverstrekker een duidelijk overzicht van de waarde van jouw nieuwe woning. In het rapport staat ook hoe deze waarde tot stand is gekomen. Zo kan de geldverstrekker bepalen hoeveel geld jij kunt lenen.

Kan mijn makelaar een woning ook taxeren?

Ja, een makelaar kan jouw woning ook taxeren.

Laat je een woning taxeren? Dan mag je dit niet door jouw eigen makelaar laten doen, want die heeft daar een voordeel bij. Daarom schakel je een andere makelaar in voor het taxeren van jouw woning.

Een taxatie en een waardebepaling zijn niet hetzelfde. Bij een taxatie krijg je altijd inzicht in een taxatierapport. Hierin kun je teruglezen hoe de woningwaarde tot stand is gekomen.

Bij een waardebepaling van de woning is dit niet het geval. Voor het aanvragen van een lening of een hypotheek heb je niet genoeg aan een waardebepaling. Hier heb je echt een taxatie voor nodig.

Wil je een woning in Rotterdam laten taxeren? Bekijk dan onze blog over taxateur Rotterdam voor meer informatie!

In Gesprek Met Makelaar

Wat kost een taxateur?

De kosten van het laten taxeren van een woning of bedrijfspand verschillen per makelaarskantoor of taxatiebureau. Ook zijn de kosten in sommige gevallen onderhandelbaar.

Gemiddeld kost een taxatie tussen de € 500 en € 950 euro, afhankelijk van het aantal uren en het gevraagde tarief. De kosten van het laten taxeren van een woning, bedrijfspand of stuk grond zitten verder in de kadastrale kosten, de administratiekosten, verschotten en eventuele validatiekosten.

Wil je een woning door ons laten taxeren?

In de regio Rotterdam is Sonny Vastgoed jouw taxateur.

We helpen je snel aan een taxatierapport. Dankzij onze Register-Taxateur certificering weet je zeker dat het rapport ook betrouwbaar is. Je kunt dus met een gerust hart een hypotheek aanvragen.

Neem contact met ons op. Dat kan per e-mail, maar je kunt ons ook per telefoon of via WhatsApp bereiken.