Neem contact op

Hoeveel kost een taxateur? Dit moet je weten!

Dit kost een taxateur je

Hoeveel kost een taxateur? Wanneer je je huis of appartement in de koop, wil je natuurlijk weten wat de waarde hiervan is. Om een hypotheek af te sluiten moet er een taxatierapport aan de hypotheekverstrekker verstrekt worden om aan te tonen wat de waarde van het onderpand is. Maar hoeveel kost een taxateur? Wat doet een taxateur precies? En moet je echt altijd een gevalideerde taxatie laten verrichten? Je leest het in dit artikel.

Geschreven door:

Sonny van de Geer

Makelaar & taxateur

Wat doet een taxateur?

Een taxateur houdt zich bezig met de taxatie van een woning. Hierbij kijkt hij of zij naar verschillende elementen. Zo wordt er gekeken naar het bouwjaar van de woning, het bestemmingsplan, bodeminformatie, locatie, ligging, het type huis in combinatie met de indeling, de inhoud en oppervlakte.

Daarnaast wordt er gekeken naar het duurzaamheidsniveau zoals isolatie en of er energiebesparende maatregelen zijn aangebracht. Naast deze zaken is de onderhoudssituatie een belangrijk onderdeel. In een taxatierapport wordt een bouwkundige opnamestaat gemaakt. Al deze zaken zijn van belang om de woningwaarde van het huis op de juiste wijze vast te stellen.

 

Waarom een taxateur?

Misschien vraag je je af waarom je een taxateur zou inzetten voor een taxatierapport. Er kunnen diverse redenen zijn om een taxatierapport te laten maken. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je een hypotheek wilt afsluiten om een bestaande woning te kopen. Wil je je huis verkopen, dan hoef je geen taxatie te laten doen.

Echter kun je deze wel laten uitvoeren om een goed onderbouwde verkoopprijs vast te stellen. Het is ook mogelijk een huis te laten taxeren als je het niet eens bent met de WOZ-waarde die door de gemeente is vastgesteld. Dit biedt de mogelijkheid tot het maken van bezwaar. Wil je de herbouwwaarde van je huis bepalen? Ook dan kan een taxatie nodig zijn om de premie voor de opstalverzekering te berekenen.

 

hoeveel kost een taxateur en welke andere taxatiekosten heb je

 

Kosten taxateur

Wat kost een taxateur dan precies? Een makelaar kan vaak voor weinig geld of gratis een waardebepaling verrichten. Echter is dit geen professionele taxatiedienst (PTD) en dus niet hetzelfde als officieel taxatierapport. Een officieel rapport mag enkel door een erkend taxateur worden opgesteld. Er zijn diverse manieren om de kosten voor een taxatie door een taxateur vast te stellen:

  • Je hebt taxateurs die een vast tarief hanteren, waarbij ze vooraf vragen wat voor type woning het betreft.

 

  • Je hebt taxateurs die een percentage van de getaxeerde waarde verrekenen. Deze percentages verschillen vaak en liggen zo rond de 0,17 eb 0,2%. Misschien lijkt dit weinig, maar het kan toch aantikken bij een pand uit een duurdere klasse. Bekijk in elk geval goed of er extra kosten verrekend worden, zoals administratiekosten of kadasterkosten.

 

Is een gevalideerde taxatie een harde eis?

Wanneer je kiest voor een taxateur, moet deze erkend zijn. Dit kan je herkennen aan zijn inschrijving in het NRVT-register. Dit register is openbaar toegankelijk voor iedereen. Een taxatierapport met als doel voor het verkrijgen van een hypotheek dient ten alle tijde gevalideerd te worden door het NWWI.

Het is erg belangrijk om vooraf te informeren of je wel echt een taxatierapport nodig hebt voordat je ervoor kiest een taxateur in te schakelen. De kosten voor een gevalideerde taxatie zijn namelijk hoger dan die voor een niet-gevalideerd taxatierapport. Indien de opdrachtgever voldoende heeft aan een niet gevalideerd taxatierapport, dient er een plausibiliteit verklaring van een tweede register-taxateur bijgevoegd zijn.

 

hoeveel kost een taxateur en weegt het op tegenover de voordelen

 

Kun je taxatiekosten aftrekken?

Bekijk ook goed of je de kosten van een taxatie kunt aftrekken. Kies je voor een makelaar, dan zijn deze kosten niet aftrekbaar. Hier is wel sprake van bij taxaties. De kosten hiervan kun je aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1. Dat is dus zeker gunstig.

Wij wensen je veel succes met het vinden van een passende taxateur!

 

Gecertificeerde taxateur nodig?

We taxeren woningen in Rotterdam, Schiedam, Spijkenisse, Barendrecht en omgeving! Kunnen we je helpen? Neem dan contact met ons op. Je kan ons bellen, mailen of een bericht via WhatsApp sturen.

Ook interessant:

 

Wat staat er in een NRVT taxatierapport? Sonny legt het uit!

 

Wat doet een NRVT Taxateur? Sonny Vastgoed geeft antwoord!